Ciasto makowe z kokosem

Ewelina
Ciasta
05.12.2015 10:12
Ciasto makowe z kokosem

1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Beza kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych Krem: 1l mleka 5-6 łyżek cukru pudru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 6 żółtek 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250g masła w temperaturze pokojowej Polewa: 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 80g masła 3 łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: 4-5 łyżek powideł śliwkowych płatki migdałowe do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Piec przez około 30 – 35 minut w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Zdjąć folię i do ostygniętego budyniu dodać masło, wymieszać mikserem na jednolity, gładki krem (ucierać mikserem przez około 3 minuty). Beza z makiem: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maku 100g rodzynek (lub innych bakalii) Na biszkopt wyłożyć 1/3 kremu i położyć bezę z makiem. Jak budyń się zagotuję, proszę zmniejszyć ogień i trzymać budyń na ogniu, cały czas mieszając, przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. Na krem położyć bezę z kokosem i posmarować ją resztą kremu. Beza z makiem: 6. Białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zapraszam na pyszne, słodkie ciasto makowe z kokosem. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 3. Zdjąć z ognia i zakryć go folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło). Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 3-4 minuty, aż polewa troszkę zgęstnieje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/ciasto-makowe-z-kokosem-i-kremem-polane-czekoladowa-polewa.html