Składniki: - 50g cukru + 3-4 łyżki wody na karmel - 100g masła/margaryny - 200g cukru - 4 jajka ( osobno żółtka i białka) - 500g mąki pszennej - opakowanie proszku do pieczenia ( 15g) - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do pierników ( dałam dwie) - 500g marchewki startej na drobnych oczkach - skórka starta z 1 pomarańczy Wykonanie: - zaczynamy od przygotowania karmelu , do rondla wsypujemy cukier, gdy się zrumieni i całkowicie roztopi dodajemy do niego wodę, mieszamy aż uzyskamy płynny karmel, odstawiamy do ostygnięcia - masło ucieramy do białości ,partiami dodajemy cukier oraz kolejno żółtka - następnie do masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do pierników, karmel, startą marchewkę oraz skórkę z pomarańczy , miksujemy - białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy je do masy, całość dokładnie mieszamy - ciasto przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia ( ja ciasto piekłam z połowy składników i użyłam formy 22x12cm ) - piernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175-180°C około 50-60 minut do suchego patyczka.