Składniki: -ciasto na pierogi: - 400 g mąki - 250 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody - 1 jajko - szczypta soli - dwie duże garści startej na dużych oczkach dyni - 1 łyżka cukru - 1 laska wanilii - 1 łyżka masła - szczypta soli - Rozgrzać patelnię, sklarować masełko. - Usypać kopiec z mąki z szczyptą soli, zrobić w nim małe wgłębienie do którego wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - przekładając cały czas mąkę do środka (tzw zaparzanie ciasta) - Gdy ciasto (woda z mąką) będzie przypominać klajster, zrobić w nim dołek, do którego wbijamy jajko. Jeśli wolicie pierogi w wersji bardziej wytrawnej polecam ze szpinakiem a przepis znajdziecie tutaj. Pierogi z dynią na słodko. Mieszamy nożem a później wyrabiamy dłońmi do uzyskania elastycznego i lekko klejącego ciasta.