Schab karkowy z pończochy Składniki: 1,2 kg karkówki (im węższy kawałek, tym lepiej) 40 g soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 3 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka cukru 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 5 ziarenek jałowca Wykonanie: W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy oprócz soli, cukru, pieprzu i czosnku. Następnie mięso sznurujemy, żeby miało ładny kształt i wieszamy w przewiewnym miejscu, w temperaturze około 20 stopni na 7 dni. Dziś chciałam Wam podsunąć pomysł na domową wędlinę, która trochę urozmaici półmisek mięsny na Waszym świątecznym stole i nie wymaga wiele zachodu przy jej przygotowaniu. W tym czasie 2 razy dziennie przekładamy mięso na drugą stronę i odlewamy powstały płyn. Natarte mięso wkładamy do szklanego przykrywanego naczynia i umieszczamy w lodówce na 5 dni. Ponieważ mnie zostało trochę mieszanki, odłożyłam ją do słoiczka i wklepałam tę resztę w karczek trzeciego dnia leżakowania w lodówce. Rajstopę naciągamy na mięso, zakręcamy i ponownie przekładamy przez nią mięso.