Na środek każdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę tostowanego chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe! Lazania z dorsza z bazyliowym pesto Składniki: - 1 litr mleka - 100 g mąki - 100 g masła - 1 kg filetów z dorsza - 250 g makaronu do lazanii (Barilla) - 60 g bazylii - 250 g oliwy extra vergine - 50 g migdały - skórka z jednej cytryny W ciągu kilku godzin przygotowaliśmy: oliwki z Ascoli z tuńczykiem; lasagne z dorsza z bazyliowym pesto; cielęcinę w sosie tuńczykowym; krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy; a na deser pyszną babeczkę z Panettone i gorzką czekoladą. W ciągu kilku godzin przygotowaliśmy: oliwki z Ascoli z tuńczykiem; lasagne z dorsza z bazyliowym pesto; cielęcinę w sosie tuńczykowym; krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy; a na deser pyszną babeczkę z Panettone i gorzką czekoladą. Oliwki z Ascoli z tuńczykiem Składniki: - 300 g tuńczyka z puszki - 30 g miękiszu chleba - pół cebuli - 80 g parmezanu - starta skórka z ½ cytryny - 1 mała marchewka - 1 mała łodyga selera - 1 średnie jajko - szczypiorek - 50 g kaparów w sosie tuńczykowym Składniki: - 300 g rumsztyku cielęcego - 100 g tuńczyka - sok z jednej cytryny - 1 anchois - 180 g oliwy extra vergine - 10 g kaparów - 3 ugotowane żółtka - sól, pieprz - 50 g białego wina - 1 czerwona papryka Krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy Składniki: - 500 g ciecierzycy - sól i pieprz - 4 łyżki oliwy extra vergine - 1 cebula - rozmaryn, szałwia - 2 szklanki bulionu warzywnego - 4 kromki chleba domowego wypieku - 2 łyżki brandy lub koniaku - 1 ząbek czosnku - 500 g dużych krewetek Składniki (5 porcji): - 150 ml pełnego mleka - 30 g masła - 250 g tradycyjnego Panettone - 45 g cukru - 2 jajka - 15 g mąki typu 00 - 1,5 g sproszkowanych drożdży - 25 g gorzkiej czekolady - 25 g migdałów - Przygotowujemy pesto, miksując kolendrę i bazylię z orzeszkami piniowym (uprażonymi wcześniej na patelni z 200 g oliwy). Do przygotowania potraw użyliśmy oliwy extra vergine Monini, ale wcześniej przeszliśmy szkolenie połączone z testowaniem oliwy dostępnej na polskim rynku. Do przygotowania potraw użyliśmy oliwy extra vergine Monini, ale wcześniej przeszliśmy szkolenie połączone z testowaniem oliwy dostępnej na polskim rynku. - Myjemy krewetki, usuwamy przewód pokarmowy (cienką, czarną nitkę) i podsmażamy je przez 5 minut na patelni z nieobranym czosnkiem, solą, pieprzem oraz 2 łyżkami oliwy. - Smażymy podłużne kawałki rumsztyku na patelni z odrobiną oliwy przez 3 minuty i odstawiamy na 15 minut. - Podsmażamy na patelni pokrojoną na cieniutkie plasterki cebulę, dodajemy puree z ciecierzycy i rozcieńczamy bulionem. Redukujemy zmieszany z cukrem sok z pomarańczy. Zachęcamy do gotowania i testowania tych niezwykłych smaków :) Na zaproszenie Monini Polska oraz Barilla mieliśmy okazję poczuć magię włoskich świąt i ugotować wybrane potrawy w nowym wydaniu podczas warsztatów zorganizowanych w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Doprawiamy resztę mięsa solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie, po czym dodajemy wino i sok z cytryny. - Gotujemy mleko z masłem i dodajemy je do pokrojonego na kostki Panettone. - Podajemy z sosem, dekorujemy kaparami i anchois oraz warstwą podsmażonej na patelni papryki. Na zaproszenie Monini Polska oraz Barilla mieliśmy okazję poczuć magię włoskich świąt i ugotować wybrane potrawy w nowym wydaniu podczas warsztatów zorganizowanych w Akademii Kulinarnej Whirlpool. - Kroimy dorsza na plasterki o grubości 1,5 cm, wykładamy na posmarowaną oliwą formę i przykrywamy warstwą lazanii, beszamelu, znowu dorsza i kilku łyżeczek pesto. Przygotujemy beszamel dodając do 100 g roztopionego masła 100 g mąki. Na końcu dodajemy ubite z cukrem białka.