Rafaello z kaszy jaglanej

Marta
Desery
01.12.2015 20:14
Rafaello z kaszy jaglanej
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

Składniki na 20 pralinek:

* 100g suchej kaszy jaglanej

* 250 ml mleka kokosowego własnej roboty

* Miód – 3 łyżki lub ksylitol

* Aromat waniliowy – kilka kropel

* Migdały – 20 sztuk

* Pestki słonecznika – 15g

* Wiórki kokosowe

Przepis

Migdały zalać gotującą się wodą, odstawić na 20 minut, a następnie obrać ze skórki za pomocą małego nożyka. Kaszę wsypać do garnka, prażyć (cały czas mieszając) kilka minut lub do momentu, aż poczujesz orzechowy zapach. Następnie przesypać na sitko, sparzyć wrzątkiem i ponownie przełożyć do garnka. Zalać mlekiem kokosowym, zagotować,

zmniejszyć ogień do minimum, dodać miód/ksylitol, kilka kropel aromatu waniliowego (lub rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii). Gotować pod przykryciem do miękkości. Zdjąć z ognia (wyjąć wanilię), dodać zmielone pestki słonecznika, dokładnie wymieszać. Powinna powstać

gęsta, kleista papka. Z kaszy formować zwilżonymi dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego. Do środka wkładać po jednym migdale. Zamykać kulkę, obtaczać w wiórkach kokosowych.