Był na blogu przepis na mojego ulubionego Śledź w oleju z cebulą Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 2,5 godziny + 12 godzin w lodówce Składniki: 400 g filetów śledziowych w zalewie mleko lub maślanka do moczenia śledzia 2 cebule olej rzepakowy lub słonecznikowy tłoczony na zimno świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Filety dokładnie płuczemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, kroimy w dzwonka i układamy w głębszym półmisku. dzisiaj pojawi się przepis na klasycznego śledzika w oleju. Śledzia moczymy w mleku bądź w maślance przez około 2 godziny. Na wierzchu układamy cebule i zalewamy olejem, na koniec posypujemy pieprzem. Po upływie 2 godzin warto sprawdzić czy filety są jeszcze bardzo słone czy też można je już opłukać. Śledzie powinniśmy przygotować co najmniej jeden dzień przed Sylwestrem, najlepsze będą wtedy, gdy się lekko przegryzą z cebulą.