Grzesiek

Ania -
Ciasta
27.11.2015 10:06
Grzesiek

Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1,5 łyżki oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Beza z bakaliami i wafelkami: 6 białek szczypta soli 1 szkl cukru 4 wafelki Grześki 100 g orzechów włoskich 50 g wiórek kokosowych 100 g mieszanki bakalii (można pominąć i dodać po 50 g więcej orzechów i wiórek kokosowych) Masa czekoladowa: 3 szkl mleka 2 budynie czekoladowe 1 łyżka mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 6 żółtek 6 łyżek cukru 200 g masła 1-2 łyżki kakao 2 łyżki likieru/wódki (można pominąć) 1-2 łyżka nutelli (można pominąć) A tak na marginesie, jak już jesteśmy przy masie budyniowej to zdradzę Wam niezawodny sposób jak uratować zważoną masę budyniową: należy ją przełożyć do metalowej miski, a tą położyć na gazie na garnku z gorącą wodą (jeszcze nie gotującą się), tak, żeby nie dotykała ona dnem do wody. Dodatkowo: 1-2 wafelki Grześki garść posiekanych orzechów włoskich 3-4 łyżki wiórek kokosowych Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, ciągle miksując dodać cukier, a następnie żółtka i olej. Natępnie (nie wyłączając gazu pod garnkiem) należy miksować masę tak długo, aż podgrzeje się ona na tyle, że wytrącone cząsteczki tłuszczu połączą się z resztą. Dokładnie wymieszać, a później wylać na gotujące się mleko i ciągle mieszać, aż budyń zgęstnieje a na wierzch zaczną wychodzić pęcherzyki powietrza. Uwaga: gdyby w budyniu mimo wszystko pojawiły się grudki, robić wszystko tak jak w przepisie, a następnie gotową masę przetrzeć przez sito o grubszych oczkach. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 30 min w 180*C. Masa czekoladowa: Odlać 1/2 szkl mleka, a resztę zagotować z cukrem. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25-30 minut w 180*C. Przykryć szczelnie folią spożywczą (tak, żeby dotykała wierzchu budyniu - dzięki temu nie zrobi się kożuch) Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do ciasta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/11/grzesiek.html