Potrzebne nam(na 20 sztuk):- 2 mocno schłodzone białka- 140 g cukru pudru- 2-3 łyżeczki soku z cytryny- szczypta drobnej soli- barwnik spożywczy- cukrowe płatki śniegu- cukrowe perełki- miód lub lukierPrzygotowanie:Białka ubijamy z solą w schłodzonej misce. Jako że święta zbliżają się wielkimi krokami, postanowiłam przygotować deser, który może zastąpić drogie ozdoby na wigilijnym stole i sprawi przy tym niemałą frajdę dzieciom. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodajemy sok z cytryny i barwnik (ilość dawkujemy według zaleceń na opakowaniu). Jako dziecko uwielbiałam jadalne ozdoby, czy to czekoladowe bombki, czy cukierki zawieszone na pachnących lasem gałązkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 st. (termoobieg) i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 st. W drzwiczki wkładamy drewnianą łyżkę, by piekarnik został lekko uchylony. Gotowe można wstawić na kilkanaście minut do lodówki, żeby miód stwardniał (dzięki temu cukrowe groszki nie odpadną).