Kora brzozy

Jola
Ciasta
26.11.2015 15:46
Kora brzozy

Ciasto: 3/4 szkl cukru 200 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynków 100 g wiórków kokosowych 8 białek 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 1 - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki sparzyć i osuszyć. Masa budyniowa: 1 puszka brzoskwiń (850 g) 250 g masła lub margaryny 5 żółtek 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 0,5 litra soku brzoskwiniowego ( zalewa + dopełnić wodą) Pyszne i pięknie prezentujące się ciasto bakaliowe, przełożone cienką warstwą kremu, nasączonymi w kawie delicjami i zwieńczone brzoskwiniami zalanymi cytrynową galaretką , która dodatkowo ożywia ciasto. Dodatkowo: 20 szt delicji brzoskwiniowych 2 op. galaretki pomarańczowej ( dałam cytrynową) rozpuścić w 3 szkl wody kawa do nasączenia delicji Wykonanie: Na kremie ściśle poukładać brzoskwinie (na tzw. dachówkę) i zalać galaretką (poczekać aż galaretka zacznie tężeć, ale będzie miała jeszcze taką konsystencję ,że da się rozprowadzić). Ciasto wydaje się pracochłonne ale przy dobrym rozplanowaniu prac wykonuje się je dość sprawnie. Budynie, mąkę, żółtka i cukier rozmieszać w 1/2 szkl. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Ułożyć delicje namoczone w kawie czekoladą do dołu .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ciastko-joli.blogspot.com/2015/11/kora-brzozy.html#more