Składniki: 3 duże buraki 1 duży ziemniak 750 ml bulionu warzywnego lub wody* 1 ząbek czosnku 2 cm imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki cukru trzcinowego 100 ml koncentratu z buraków 2 łyżki oleju (np. arachidowego) sól, pieprz Do podania: śmietana 18% sos balsamiczny (opcjonalnie) natka pietruszki oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Imbir i czosnek ucieramy na tarce. Dodajemy pokrojone warzywa, 2 łyżeczki cukru i smażymy jeszcze 5 minut. 4. Zupę przekładamy do talerzy, na środku robimy kleksa ze śmietany, posypujemy natką pietruszki i polewamy odrobiną oliwy i sosu balsamicznego. Wrzucamy imbir, czosnek i gorczycę i smażymy 2-3 minuty. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.