Ciasto Gargamel

Beata
Ciasta
16.11.2015 0:34
Ciasto Gargamel

Ciasto piernikowe 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 250 g płynnego miodu 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 250 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 200 g bakalii (rodzynki, orzeszki, skórka pomarańczowa,skórka cytrynowa,żurawina, owoce kandyzowane) dodatkowo dodałam 2 łyżki kakao Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciasto bakaliowo-jabłkowe 4 jabłka 3/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 250 g bakalii (dałam 200g ) Wymieszać aż czekolada się rozpuści stale mieszając. składanie ciasta ciasto piernikowe 1/2 masy ciasto bakaliowo-jabłkowe 1/2 masy ciasto piernikowe polewa ciasto Polewę zrobiłam własną 100 g śmietany kremówki 100 g czekolady Śmietanę doprowadzić do wrzenia , zdjąć z palnika i dodać pokruszoną czekoladę. szklanka kwaśnej śmietany (dałam 18%) 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę cukru waniliowego własnej roboty) Upieczenie tego ciasta wymaga od nas trochę pracy, ale warto, bo mamy jedno wielkie pyszne ciacho, a po drugie dwa ciasta w jednym. Masa 250 masła 1 szklanka cukru pudru 1 Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę, a następnie stopniowo dodawać śmietanę. Ponownie wymieszać delikatnie łyżką ciasto. Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Po tym czasie do jabłek wsypać bakalie, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i wymieszać łyżką. Przepis wzięłam z książki Ciasta Siostry Anastazji, ale nie byłabym sobą jakbym coś nie zmieniła.. W ten sposób upiec drugi placek z pozostałego ciasta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/11/ciasto-gargamel.html