Idealna strucla makowa

Małgorzata
Ciasta
15.11.2015 22:49
Idealna strucla makowa

Składniki ciasto 500 g mąki 3 żółtka 1 szkl cukru 100 g masła 80 g drożdży ok. 1 szkl ciepłego mleka nadzienie makowe 250 g maku ok. 1 szklanka mleka 3-4 łyżki miodu 100 g rodzynek skórka otarta z cytryny 50 g smażonej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lukier 3 łyżek soku z pomarańczy 5 łyżek cukru pudru 1. Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z łyżką cukru. 4. Tak przygotowane strucle zawijamy w papier do pieczenia, dłuższy o 15 cm od ciasta i wysmarowany masłem. W ten sposób strucle będą rosły wzdłuż a nie w górę. Sok z pomarańczy miksujemy z cukrem pudrem. Dlatego proponuję już dzisiaj wypróbować pyszne drożdżowe ciasto z makowym nadzieniem. 3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na trzy części. 2. Mak gotujemy w mleku przez około 10 minut. Układamy je tak, aby po obu końcach zwiniętego rulonu pozostało po 7 cm. Ponownie podgrzewamy w miodem, wanilią, ekstraktem migdałowym oraz bakaliami. Każdą wałkujemy na prostokątny placek, na który wykładamy 1/3 część masy makowej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/11/13/idealna-strucla-makowa/

Małgorzata