Ciasto "Dziwaczek"

Ewelina
Ciasta
15.11.2015 17:48
Ciasto "Dziwaczek"

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Ciasto Dziwaczek z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym Składniki: Biszkopt I: 4 duże jajka- osobno żółtka i białka 140g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt II: 6 jajek osobno żółtka i białka 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru 3/4 szklanki cukru 100g poszatkowanych orzechów włoskich 70g rodzynek 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 600g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Wierzch: około 450-500g śmietanki kremówki 36% lub 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany (niekoniecznie) kakao do posypania Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej herbaty (lub wody) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Biszkopt I: 1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (patrz FILM). Ciasto wyciągnąć z lodówki na około 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto będzie się lepiej kroiło. Ciasto radzę wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). 7. Lekko docisnąć, biszkopt nasączyć pozostałym ponczem i ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. 4. Na jajeczną masę przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Krem: 8. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Troszkę się przy nim napracujemy, ponieważ do upieczenia są dwa biszkopty, do tego gotujemy budyń kawowy i na samym końcu ubijamy śmietankę, ale uważam, że warto go przygotować. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Posmarować go pozostałym kremem (albo pozostałym kremem posmarować stężałą galaretkę) i położyć go na galaretce stroną posmarowaną kremem. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia (budyń ma mieć temperaturę pokojową, jak masło). Zmniejszyć ogień i dodać kawową masę z żółtek, szybko, energicznie wymieszać i zagotować dość gęsty budyń (patrz FILM). 11. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 3 minuty). Bardzo polecam… (inspiracja z książki siostry Anastazji :)) Zapraszam na FILM. Przełożyć ją do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton 2A) i ozdobić nią wierzch ciasta (patrz FILM).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/ciasto-dziwaczek-z-bakaliami-ptasim-mleczkiem-i-kremem-kawowym.html