1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 250g świeżego szpinaku lub 400g mrożonego (raz piekłam ze świeżym raz z mrożonym, ze świeżym jest ładniejszy kolor) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g (niekoniecznie) Krem: 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Do nasączenia: 1/4 szklanki zaparzonej herbaty 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Ciasto leśny mech ze szpinakiem Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki krupczatki (możemy zastąpić 2 szklankami mąki tortowej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej) 4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut. Poziomo odciąć około 1/3 ciasta (jeśli ciasto zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Krem: 8. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała. Po wyjęciu z piekarnika może trochę opaść, polecam… Zapraszam na FILM. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać. 10. 9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. 6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (może troszkę opaść). Mąkę wsypać w 3-4 partiach, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać delikatnie szpatułką (patrz FILM). Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Udanych wypieków:) Ciekawie się prezentuje, w pięknym zielonym kolorze, z czerwonymi pestkami granatu.