SKŁADNIKI: Biszkopt: (forma piekarnikowa, u mnie 38x33 cm) 4 jajka L (lub 5 jajek M) 200 g cukru 2 łyżki wody 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku doo pieczenia (z lekkim czubkiem) szczypta soli Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ciasta (ciągle miksując). 3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć łyżką z resztą ciasta. Przepis na ciasto biszkoptowe pochodzi z książki Ani Starmach Pyszne na słodko - jest ono po prostu idealne na roladę, wykorzystam go jeszcze nie raz. Przygotować ją można oczywiście z własnej roboty masą makową, albo tak jak ja - z masą gotową (kupną). Ciasto najlepiej smakuje po spędzeniu w lodówce całej nocy:) czwartek, 12 listopada 2015 Rolada biszkoptowa z masą makową 5. Ciasto delikatnie oderwać od papieru do pieczenia, posmarować masą makową i zwinąć w rulon, a następnie owinąć papierem lub folią spożywczą i odstawić do lodówki do wystudzenia i stężenia.