Pierś z gęsi pieczona na jabłkach Autor: Małgorzata Chyla o 07:50:00 Etykiety: gęsina, gęsina na Świętego Marcina, gęś, gęś pieczona, gęś z jabłkami, gęś z jabłkami i majerankiem, jabłka, majeranek, pieczona gęś, piersi gęsi, piersi z gęsi, pierś gęsi Inne przepisy na gęś: Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem Wypróbujecie koniecznie :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś gęsi z kością (około 1 kg) 4 ząbki czosnku sól pieprz 7 łyżek otartego majeranku 3 winne jabłka PRZYGOTOWANIE Piersi z gęsi w czerwonym winie z gruszką i żurawiną źródło inspiracji wtorek, 10 listopada 2015 Polecam soczystą, pyszną pierś gęsi pieczoną z jabłkami i majerankiem - połączenie może oczywiste, ale naprawdę pyszne :) Zmniejszamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez kolejne 25 minut, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. Piersi kroimy w plastry, polewamy wytworzonym sosem, podajemy z jabłkami i ulubionymi dodatkami. Przekładamy na parę minut na drugą stronę. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Gęsina na Świętego Marcina stała się już u nas tradycją :) Kładziemy na suchej i zimnej patelni (bez usuwania kości) skórą do dołu.