Kruche babeczki kasztanowe z musem z rokitnika

Szara
Desery
08.11.2015 10:52
Kruche babeczki kasztanowe z musem z rokitnika

Polecam ☺ SKŁADNIKI (8-10 babeczek): KRUCHE CIASTO: - 1/2 szklanka mąki jaglanej (75g) - 1/2 szklanki mąki z kasztanów (60 g) - 1 łyżka skrobi ziemniaczanej - 50 ml oleju * - 2 łyżki cukru ( u mnie jasny cukier muscovado) - 2 łyżki wody MARMOLADA: - 1/2 szklanki musu z rokitnika (125 ml) - 1 szklanka suszonych winogron (150 g) ** DODATKI: - świeża miechunka (liście usuwamy przed konsumpcją, nie zjadamy ich) - ozdoba z czekolady * używam bezzapachowego oleju kokosowego, który rozpuszczam przed zmieszaniem z resztą składników, zastąpić go można zwykłym olejem roślinnymi i pominąć krok rozpuszczania ** w zastępstwie używamy rodzynek lub daktyli PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od przygotowania ozdoby z czekolady, jeśli taką planujemy w deserze. My favorite kind of food☺ INGREDIENTS (8-10 tartlets): CRUST: - 1/2 C millet flour (75g) - 1/2 C chestnut flour (60 g) - 1 tbsp potato starch - 50 ml oil * - 2 tbsp sugar (I use light muscovado sugar) - 2 tbsp water MARALADE: - 1/2 C sea buckthorn mousse (125 ml) - 1 C dried grapes (150g) ** GARNISH: - fresh physalis (discard the leaves before eating) - chocolate decoration * W tych małych, pomarańczowych kuleczkach, kryje się ponad 190 czynnych biologicznie składników, w tym, ogromna ilość witaminy E oraz K 1, cenne kwasy organiczne a także kwasy omega 7, które nie występują w takiej ilości w żadnej innej roślinie. Sam w sobie jest kwaśny i nie wszystkim zasmakuje, ale gdy, tak jak ja zmiksujemy go z suszonymi owocami, tworząc gęstą marmoladę, to można ją wtedy zajadać ze smakiem w deserze lub na kanapkach. Leave it to harden and transfer the paper sheet to the fridge. Next, sift dry ingredients for the crust in to a bowl, then transfer them to the food processor, add the oil and mix for a moment, then add 2 tbsp of water and mix until a sticky ball is formed, about 1 minute. Set the oven on 180° C, grease the tartlets molds with oil, using a brush and fill them with the crust dough (thick for about 3 mm). W tym celu rozpuszczamy w kąpieli wodnej 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady i rozlewamy ją wąskim strumieniem na arkuszu papieru do pieczenia, tworząc wzór w kratkę i pozostawiamy do stwardnienia. W Polsce jest pod ochroną, a spotkać go można na wybrzeżu, w szczególności na wydmach i klifach. Deser wykonany jest z naturalnych, ekologicznych składników, nie zawiera glutenu, a jego słodycz pochodzi w głównej mierze z owoców. Mus, który wykorzystałam w poniższym przepisie jest przygotowany z przetartych owoców, które nie były gotowane i pasteryzowane, a jedynie podgrzane do temp. 32° C, dzięki czemu zachowały wszystkie swoje cenne wartości. Nastawiamy piekarnik na 180° C, foremki na babeczki smarujemy olejem za pomocą pędzla i wylepiamy ciastem, na grubość kilku mm. Całość zakończona jest przysłowiową wisienką na torcie, której rolę w tym wypadku spełnia słodko-kwaśna miechunka. Dolewamy olej, miksujemy chwilę, dodajemy 2 łyżki wody i miksujemy dalej, aż masa zbije się w kulę, około 1 minuty. A piękna szklanka buteleczka z tym wyjątkowym musem, to także doskonała opcja na prezent dla bliskiej osoby. Gdy spody babeczek są już dokładnie wystudzone, delikatnie ściskamy foremki w dłoni, przewracamy do góry nogami i wysypujemy je na rękę. W smaku jest mocno kwaśny, ma specyficzny aromat i wyczuwalną na języku lekką oleistość. Do tego, jest on nie tylko słodką przyjemnością, ale także istną bombą witaminową, dzięki dodatkowi musu z rokitnika. Mus z rokitnika i suszone winogrona wrzucamy do blendera i miksujemy chwilę na gładką masę. I use fragrant-free cconut oil, which I dissolve before mixing with the rest of the ingredients, if you use regular vegetable oil, this step can be omitted ** Substitute with raisins or dates PREPARATION: Begin with preparing the chocolate decoration, if you plan to use it for this dessert. Producent zaleca picie 30-40 ml rano na czczo, jest to ok. 4-5 łyżek. Po chwili arkusz z ozdobą umieszczamy na tacy i wkładamy do lodówki do czasu ozdabiania deseru. Smacznego ☺ Today I want to present you a very special and unique dessert, which I created thanks to the Free Delikatesy Ekologiczne: chestnut tartlets, filled with sweet sea buckthorn marmalade. Z owoców wytwarza się olej właśnie, ale także soki i musy. Cały deser dobrze smakuje, ma dobroczynne działanie na nasz organizm, i ładnie się prezentuje. Ten wyjątkowy produkt, to nowość na naszym rynku, ale sam rokitnik to bardzo stara roślina, porastająca tereny środkowej Europy i Dalekiego Wschodu. Kruche spody z dodatkiem mąki kasztanowej wyszły rewelacyjnie, są słodkie i mają ciekawy aromat. Dziś zapraszam Was na niezwykły deser, który powstał dzięki wyjątkowym składnikom od Free Delikatesy Ekologiczne. Jeśli chodzi o zawartość witamin i minerałów to rokitnik bije na głowę większość, powszechnie dostępnych owoców. Thanks to that, its not only a sweet pleasure, but also a nourishing meal, mainly thanks to the sea buckthorn mousse. Pour the sea buckthorn mousse to a blender, add dried grapes and mix until smooth. This unique mousse is a novelty on polish market, but the sea buckthorn is a very old plant, growing in central and eastern Europe, Middle East and Russia. The particular mousse, which I used in the following recipe is prepared with pure fruits that were not cooked and pasteurized, but only heated up to the temperature of 32° C, leaving it raw and full of all the valuable vitamins. Są to kruche babeczki kasztanowe, wypełnione słodką marmoladą z rokitnikiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/11/weganskie-kruche-babeczki-kasztanowe-z.html