Tarta Limoncello z persymoną

Malgorzata
Przepisy
18.10.2015 0:10
Tarta Limoncello z persymoną

Czas przygotowania: 1 godz. 50 minut Porcje: 12 Składniki: Ciasto: - 125 g mąki pszennej, - 75 g schłodzonego masła w kawałkach, - 30 g cukru pudru, - 1 żółtko, - Skórka otarta z ½ cytryny, - oliwa do posmarowania formy. śmietany 30%, - 3 łyżki serka mascarpone, - Sok i skórka otarta z 1 cytryny, - 3 łyżki masła. Z uwagi na dużą zawartość witaminy A i C oraz żelaza, wapnia, potasu i fosforu warto wprowadzić je do domowego menu. Z uwagi na dużą zawartość witaminy A i C oraz żelaza, wapnia, potasu i fosforu warto wprowadzić je do domowego menu. - Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do tortownicy (22-24 cm), wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 170 stopni na 13-17 minut. - Dodać masło, serek mascarpone i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, wylać na upieczony spód. W rondlu zagotować na małym ogniu śmietanę, cukier, jaja i Limoncello, ciągle ubijając robotem na małych obrotach. Kupując owoce wybierajcie te dojrzałe i miękkie, a niedojrzałym dajcie poleżeć poza lodówką przez 2-3 dni. Kupując owoce wybierajcie te dojrzałe i miękkie, a niedojrzałym dajcie poleżeć poza lodówką przez 2-3 dni. Masa limoncello: - 50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego), - 30 g cukru pudru trzcinowego, - 3 jaja, - 1/3 szkl.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2014/12/tarta-limoncello-z-persymona.html