Pierogi ruskie

Irmina
Dania mączne
04.11.2015 17:10
Pierogi ruskie

Składniki: Farsz: 800 g ziemniaków ugotowanych 200 g białego sera 1 cebula 3 łyżki margaryny sól i pieprz czarny mielony Ciasto: ok. 500 g mąki pszennej 1 szklanka letniej wody łyżeczka soli łyżka margaryny Wykonanie: Ciasto cieniutko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wykrawać kółka (np. szklanką), na środek każdego kółka kłaść łyżeczkę farszu i zlepiać pierożki, uważając, by farsz nie dostał się między skrajane brzegi. Gotowe pierożki wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, odcedzać po ok. 2 minutach od wypłynięcia na wierzch pierożków. SMACZNEGO * Pierogi podawać z kwaśną śmietaną, okrasą lub podsmażane na złoto na patelni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodzony.blogspot.com/2015/11/pierogi-ruskie-ciasto-na-pierogi.html