Przepyszna rolada szpinakowa z łososiem

Helka
Przekąski
04.11.2015 17:31
Przepyszna rolada szpinakowa z łososiem

4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej (typ 450) – ok. 100 g 4 jajka rozmiar L Składniki na farsz: 200 g wędzonego łososia w plastrach 2 opakowania serka kanapkowego typu Almette, Delikate lub NaTurek 9 (u mnie 1 śmietankowy i 1 chrzanowy*)- ok. 300 g *zamiast chrzanowego serka można użyć drugiego śmietankowego, a do masy dodać odrobinę tartego chrzanu (np. ze słoiczka) do smaku; można także zamiennie użyć innego serka o wyrazistym smaku, np. śmietankowego ze szczypiorkiem i cebulką Przepis na roladę szpinakową z łososiem: Jak zrobić placek szpinakowy do rolady z łososiem? Ściągnąć placek szpinakowy z blaszki i wraz z papierem zawinąć go w rulon (można go położyć na kratce, by mógł swobodnie parować). Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym i serkiem kanapkowym to idealne danie na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, czy też inne imprezy z rodziną lub znajomymi. Wykonanie takiej rolady z łososiem nie jest skomplikowane i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z jej przygotowaniem. Oczywiście do zrobienia rolady szpinakowej z łososiem można użyć świeżego szpinaku, jednak dodatkowo należy go wtedy zblendować na jednolitą masę. U nas pojawia się głównie na Boże Narodzenie, ale sporo z Was pisało mi, że robi ją również na Wielkanoc. Ta rolada szpinakowa z łososiem wędzonym jest super przekąską zarówno na imprezę, jak i Święta. Na rozgrzanej patelni, na małym ogniu roztopić łyżkę masła, wrzucić czosnek, smażyć 30 sekund, co jakiś czas mieszając. Po około 30 minutach można roladę pociąć w plasterki (u mnie o szerokości ok. 1,5 – 2 cm) i podawać ;-) Smacznego! Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i również dodać do szpinaku, delikatnie mieszając do połączenia się składników. Następnie na patelnię wrzucić mrożony szpinak i smażyć, co jakiś czas mieszając, do czasu aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje. Do podsmażonego i ostudzonego szpinaku dodać żółtka oraz przesianą przez sitko mąkę pszenną, wymieszać dokładnie na jednolitą masę. – Składniki: Składniki na omlet szpinakowy: 450 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego 1 Należy tylko jeszcze pamiętać o tym, by nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem, aby nie pękało podczas zwijania. Blaszkę z piekarnika o wymiarach 30 cm x 40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Należy tylko pamiętać o tym, by nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem, aby nie pękało podczas zwijania. Ostudzony omlet szpinakowy delikatnie oddzielić od papieru do pieczenia, jednak zostawiając go dalej na tym papierze. jak: Przekąski na Sylwestra i imprezę oraz Przepisy na Boże Narodzenie .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2013/11/17/rolada-szpinakowa-z-wedzonym-lososiem/