Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów

Ka
Zupy
25.10.2015 16:35
Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów

Na bulion warzywny: - 2-2,5 szklanki wody - garść świeżej poszatkowanej natki pietruszki - pół łyżeczki sosu sojowego - 1,5 łyżki czerwonego wina półwytrawne- zamiennie łyżeczka wódki/whisky - duża szczypta curry w proszku - szczypta soli - duża szczypta pieprzu - szczypta mielonego kminku rzymskiego - szczypta posiekanego koperku - 3 listki laurowe - 2 przepołowione ząbki czosnku - 2 pocięte na piórka czerwone cebule - 3 łyżki śmietany 18% - 650 g pieczonej dyni- w moim przypadku 2 małe surowe dynie - 2 średniej wielkości pieczone pomidory - oliwa z oliwek - 2 szczypty pieprzu - szczypta soli - łyżka curry Dodać pozostałe składniki oprócz wina, sosu sojowego i śmietany, gotować na małym ogniu około 25-45 minut, aż cebula rozmięknie 3. Gdy wywar będzie gotowy dodać wino i sos sojowy, gotować jeszcze przez około 10 minut 4. Opcjonalnie do posypania na gotowy krem: - szczypta kminku w ziarenkach - szczypta pieprzu cayenne - szczypta mielonych migdałów Dynie umyć, pokroić na plastry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- nie obierać ze skóry- łatwiej będzie ją zdjąć po upieczeniu dyni 2. Do musu dodać bulion- nie cały na raz- uważając na gęstość kremu oraz śmietanę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/10/krem-z-pieczonej-dyni-i-pomidorow.html