Ciasto miodowe z masą budyniową

Ewelina
Ciasta
25.10.2015 9:46
Ciasto miodowe z masą budyniową

Składniki: ciasto: - 500g mąki pszennej - 250g margaryny - 1/2 szklanki cukru - 2 jajka - 2 płaskie łyżeczki sody - 2 łyżki płynnego miodu - 2 łyżki wody - 550ml mleka - 3/4 szklanki cukru - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 żółtko - 2 kopiate łyżki mąki pszennej - 250g masła - 1 puszka masy krówkowej - 300g orzechów włoskich - Puszkę z masą korówkową włożyć do gotującej się wody, aby zmiękła. - Do przygotowanej formy położyć na dno jeden placek, który z kolei smarujemy połową masy krówkowej i posypujemy połową posiekanych orzechów. - Chłodzimy w lodówce minimum 40 min.* *najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie warstwy się połączą Gotowe! Ciasto, które wymaga większego zaangażowania od autora niż np w przypadku biszkoptu całorocznego o którym pisałam tutaj. - Masa budyniowa: 3/4 mleka wymieszać z cukrem i zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem, żółtkiem oraz mąką. Na to wykładamy i rozsmarowujemy masę budyniową, którą przykrywamy drugim plackiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 18-20 min. w 180C - Upieczone placki wystudzić. Powoli dodawać do gotującego mleka, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Warto poświęcić ten czas na przygotowanie :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tagebuchpopolsku.blogspot.de/2015/10/ciasto-miodowe-sodkie-weekendowe.html