Jednak jej cieniutkie plasterki będą ekskluzywną wędliną na kanapce, która zaspokoi każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie :) Składniki: - szynka bez kości ( moja miała 1,800kg ) - 2 litry wody - 5 ząbków czosnku - 4 łyżki soli peklowej - 3 listki laurowe - 5 kulek ziela angielskiego - 2 łyżki mielonej papryki słodkiej czerwonej - łyżeczka pieprzu ziołowego - łyżeczka majeranku - pół łyżeczki soli Przygotowanie: - W garnku mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej mięso. Pokrojona w grube plastry, z dobrym, domowym sosem wspaniale będzie komponowała się na talerzu, przy boku ziemniaków, lub innych dodatków. - Garnek z mięsem chowamy do lodówki na 4-5 dni, raz dziennie obracając mięso. - Po godzinie szynkę wkładamy do rękawa foliowego, wraz z czosnkiem i liśćmi z marynaty.