Sernik złota rosa

Dagmara
Ciasta
25.10.2015 11:10
Sernik złota rosa

3 całe jajka + 3 żółtka (białka odkładamy na później) 3/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 60 g budyniu waniliowego bez cukru Składniki na bezę: 4 białka 1/2 szklanki cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. W między czasie wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy około 5 minut, aż składniki bardzo dokładnie się połączą. 3. Gdy nasz sernik powoli kończy się piec, przygotowujemy bezę: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy około 5-7 minut, aż masa będzie gęsta i jednolita. Składniki na spód: 120 g miękkiego masła 120 g drobnego cukru 1 całe jajko 1 szklanka mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia szczypta soli Białka wykładamy na upieczony sernik i ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Ten moment jest najważniejszy - musimy bacznie obserwować bezę, aby z białej zamieniła się w złotą, ale żeby nie stała się zbyt spieczona - wówczas rosa nam nie wyjdzie. Wystudzony sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przepis na sernik znalazłam na stronie Gruszka z fartuszka. Składniki na masę serową: 750 g dobrej jakości sera z wiaderka (ja używam Włoszczowa)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/10/sernik-ze-zota-rosa.html