Knedle ze śliwkami

Dagmara
Obiad
24.10.2015 16:15
Knedle ze śliwkami

W między czasie na patelni podsmażamy bułkę tartą na maśle (ja na 1 łyżkę bułki tartej daję 2 łyżki masła). Składniki na 20-22 knedle: 20-22 śliwki tej samej wielkości 1 kg ziemniaków 300 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Ciasto dzielimy na 20-22 równe części (w zależności jak duże mamy śliwki). Z podanych składników przygotujecie około 20-22 knedli - w zależności jak duże śliwki wybierzecie i jak cienkie ciasto lubicie. Dodatkowo: mąka do podsypywania masło bułka tarta cynamon cukier CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Śliwki drylujemy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do wyschnięcia na durszlaku. Każdy kawałek zgniatamy na cienki placek, na środku kładziemy śliwkę, zaklejamy krawędzie i formujemy kulki. Gotowe knedle przy pomocy cedzaka przekładamy na talerze, polewamy masełkiem z bułką tartą, posypujemy cukrem i szczyptą cynamonu. Ostudzone ziemniaki zagniatamy z mąką i jajkiem na jednolite ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/10/knedle-ze-sliwkami.html