składniki: 1 kg mąki pszennej typ 500 150 g masła 500 ml letniego mleka 50 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli 120 g cukru 150 g rodzynek oraz 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinkę aby podwoiło swoją objętość. Z każdej porcji ciasta uformować ładną gładką kulkę, starając się aby nie było rodzynek na wierzchu. Ciasto podzielić na w miarę równe porcje u mnie mniej więcej o wadze 100g. Odstawić na ok 20-30 minut aby bułeczki podrosły. Zaczyn odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły pracować.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/10/bueczki-maslane-z-rodzynkami.html