Do przygotowania korzennych śledzi potrzebne nam będą: 1 kg śledzi matiasów, 1 ⁄ 2 łyżeczki mielonego pieprzu, ⁄ łyżeczki mielonego pieprzu, 2 duże cebule, 3–4 cm świeżego imbiru, 1 ⁄ 4 łyżeczki imbiru mielonego, ⁄ łyżeczki imbiru mielonego, 3 ⁄ 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki brandy, 1 łyżka miodu, 1⁄ 2 szklanki oleju rzepakowego, Śledzie płuczemy trzykrotnie w zimnej wodzie. , ⁄ łyżeczki cynamonu, 6 goździków, 1 gwiazdka anyżu, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 4 nasiona jałowca, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki musztardy, cytryna. Podajemy go na tysiąc sposobów i każda gospodyni ma z pewnością przepis na swoje ulubione danie z tych ryb. Gotowe śledzie szczelnie zamykamy i odkładamy do lodówki na około 1 – 2 dni, aby mogły nasycić się przyprawami. Oceń artykuł: (1 głosów, średnia: 5,00 z 5) głosów, średnia:z 5) Loading... W słoiku lub innym zamykanym naczyniu (najlepiej szklanym) układamy warstwami: śledzie, posypujemy cebulą na to układamy kilka plasterków świeżego imbiru i cytryny. Następnie pozostawiamy je zamoczone w lodowatej wodzie na około 3 godziny, aby pozbyły się nadmiaru soli. Do sproszkowanych przypraw dodajemy: sos sojowy, sok z cytryny, miód, brandy, musztardę i na koniec olej. Śledzie to jedna z najpopularniejszych ryb, które goszczą na naszych stołach.