Składniki Ilość: około 14 - 16 batoników musli 175 g płatków owsianych 50 g otrębów żytnich 70 g orzechów włoskich 50 g orzechów laskowych 50 g suszonych daktyli 50 g suszonych śliwek 50 g sezamu 3 duże łyżki miodu (ok. 100 g) 3 białka 200 ml mleka Przygotowanie Suszone daktyle i śliwki zalać wrzątkiem na około 10 - 15 minut. Jednak mimo wszystko na pewno są o wiele zdrowsze niż te sprzedawane w marketach ;) W tej przekąsce z musli mamy szereg dobroczynnych składników, takich jak orzechy włoskie i laskowe, które zawierają witaminę E i wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające zły cholesterol. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do przestudzenia na około 30 minut i dopiero po tym czasie kroić je na prostokątne batoniki musli. Wiem, że można by dyskutować, czy są one naprawdę takie zdrowe, skoro dodawany do nich miód w wysokiej temperaturze w piekarniku traci część swoich właściwości... Po tym czasie odlać wodę, usunąć z owoców pestki, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Ja to robię w ten sposób, że owijam orzechy ręcznikiem i uderzam w nie tłuczkiem do mięsa. Tak piec batoniki w 160⁰C przez około 40 minut, do momentu aż się zrumienią.