Zupa krem z kalafiora

Dominika
Zupy
16.11.2016 19:25
Zupa krem z kalafiora

Początkowo chciałam ją doprawić na ostro żeby nabrała charakteru, jednak podczas jej przygotowania zaniechałam tego pomysłu, dodając jedynie trochę imbiru, bo łagodny smak w tym przypadku sprawdził się idealnie. Składniki Ilość: ok. 5 porcji 2 małe kalafiory 2 ziemniaki 1 por 1 litr bulionu 500 ml mleka 3 ząbki czosnku kostka imbiru ok. 2x2 cm 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia sól, pieprz Okres jesienny to nie tylko czas kiedy u mnie na stole gości więcej zapiekanek i przeróżnych gulaszy, ale również taki, w którym przygotowuję znacznie więcej zup. Po upewnieniu się, że kalafior i ziemniaki są miękkie, zdjąć garnek z palnika, lekko przestudzić i zmiksować całość na krem. Por obrać z zewnętrznej warstwy i pokroić w krążki, natomiast kalafiora podzielić na małe różyczki. Dodać ziemniaki, kalafior, por, obrany i starty na małych oczkach imbir oraz czosnek pokrojony w plasterki. Myślę, że ze względu na jej delikatny smak, mogłaby również przypaść do gustu dzieciom. Wszystko doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zupę krem nakładać na talerze dekorując kalafiorem, posiekaną pietruszką oraz grzankami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/zupa-krem-z-kalafiora/