Składniki 1 szkl pure z dyni 1 szkl mrożonej marchewki z groszkiem 600 ml bulionu warzywnego 1 liść laurowy 1 ziele angielskie pieprz biały papryka w proszku ( słodka i ostra ) 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku natka pietruszki sól Klopsiki 300 g karkówki 2 łyżki kaszki kukurydzianej 1 ząbek czosnku 1/2 małej cebuli 1 łyżeczka majeranku sól pieprz olej do smażenia 1. Mięso mielimy w maszynce z cebulą i czosnkiem. Do garnka wlewamy bulion warzywny i gotujemy w nim marchewkę z groszkiem. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy do nich pure z dyni i wszystkie przyprawy. 3. Na końcu dokładamy usmażone klopsiki i gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut aż wszystkie smaki się połączą. Spróbowałam zrobić wersję w połowie kremową z klopsikami.