Składniki 4-5 ziemniaków 1/4 dyni 1 cebula 1 marchewka 300 g mielonej wieprzowiny ( wołowiny ) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 3/4 łyżeczki kminku 1/2 szkl kukurydzy ( mrożonej lub z puszki ) 1/2 szkl groszku ( mrożonego lub z puszki ) sól pieprz biały papryka słodka w proszku 1,5 szkl wody 2 łyżki oliwy Zalewamy wodą z dodatkiem soli i gotujemy do miękkości. 2. Cebulę i czosnek kroimy z drobną kostkę. 4. Kiedy dynia z ziemniakami odrobinę się rozgotują dodajemy groszek z kukurydzą. Dodatkowo 4 jajka 1. Ziemniaki, marchewkę i dynię ( najlepiej bez skórki ) kroimy w kostkę ( 2 x 2 cm). Najlepiej mrożone ale w ostateczności mogą być z puszki 5. Charquican to chilijski gulasz przygotowywany z mielonej wołowiny, dyni, ziemniaków i kukurydzy.