Do przygotowania naszego schabu potrzebne nam będą: 1 kg ładnego schabu bez kości, 35 gramów soli, 1 ⁄ 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, ⁄ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1 łyżka suszonego tymianku, 2 łyżki suszonego majeranku, 2 łyżeczki ziaren kolendry, 1 łyżka cukru, 6 ziaren ziela angielskiego, 5 ząbków czosnku, 3 liście laurowe, dla tych co lubią jałowiec, można dodać ok. 5 jagód jałowca. W piątym dniu mięso przekładamy do siatki wędliniarskiej (najlepiej zawinąć trzykrotnie), którą zawiązujemy sznurkiem, robiąc oczko, za które będziemy mogli je potem powiesić. Po tym czasie wyjmujemy mięso z siatki i odkładamy do lodówki na kolejne 4 dni. Nasz schab w całej krasie przedstawia się następująco: (Visited 1 176 times, 2 visits today) Mięso przekładamy do naczynia (najlepiej szklanego), przykrywamy i odkładamy na 5 dni do lodówki. Mięso wieszamy w suchym, ciepłym miejscu na kolejne 6 dni. Dziś mam dla Was niezwykły przepis na domową wędlinę z tak zwanych długo dojrzewających. Mięso myjemy i osuszamy ściereczką, następnie smarujemy ze wszystkich stron powstałą z przypraw marynatą.