Składniki
Naleśniki:
500 ml mleka
100 ml wody gazowanej
250 g mąki pszennej
1 całe jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
Ser:
400 g sera białego trzykrotnie mielonego
250 g mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
Sos jeżynowy:
400 g jeżyn
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru*
100 ml wody
Przepis
Naleśniki:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka. Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
Ser:
Ser biały mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy pastę waniliową i cukier. Mieszamy do połączenia się składników.
Sos jeżynowy:
Jeżyny przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Ugotowane jeżyny blenderujemy na mus. Sos jeżynowy przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Do sosu dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje.
Naleśniki smarujemy serem, składamy i polewamy sosem jeżynowym. Dekorujemy świeżą miętą i owocami jeżyn.
* cukru dodajcie tyle ile uważacie. Smak zależy również od kwaskowatości jeżyn.
Moje rady:
– do sosu można wykorzystać mrożone owoce
– naleśniki w tej wersji możemy podać na deser lub jako danie obiadowe.