- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 45 min
Składniki
50 dag mięsa mielonego
50 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę
2 cebule
3 pomidory
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 garście świeżego szpinaku
szklanka bulionu
2 łyżki masła
sól, pieprz
słodka papryka
płaska łyżka oregano
tłuszcz do smażenia
50 dag makaronu
Przepis
Dynię przez ok. 10 minut podsmażamy na maśle. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na tłuszczu. Jak się zeszkli dodajemy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką Czekamy aż się ładnie zrumieni. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dokładamy do mięsa. Dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Do garnka przekładamy mięso z pomidorami, dynię i szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy gorącym sosem.