Tarta borówkowa z kremem maślankowym

Mikołaj
Ciasta
12.10.2015 13:57
Tarta borówkowa z kremem maślankowym

Nadzienie maślankowe wylej na ostudzone ciasto i ponownie wstaw do lodówki na 15 minut. Po 15 minutach na wierzchu rozsyp borówki i wstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc, żeby nadzienie stężało. Przygotuj nadzienie: do małej miseczki wlej łyżkę zimnej wody, nasyp na nią żelatynę i odstaw, żeby napęczniała (ok. 5 minut). Uformuj dysk i schłodź przez 30 minut (ja skróciłam ten czas w zamrażarce do 15 minut). Na cieście ułóż papier do pieczenia i wysyp je kulkami ceramicznymi (może być też fasola lub groch). Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Pozostałą mąkę dodaj do masła z cukrem, wsyp sól i miksuj aż powstanie ciasto. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Płatki migdałowe zmiel na mączkę i dodaj 1/3 szklanki cukru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mniammniam.com/Tarta_borowkowa_z_kremem_maslankowym__-20828p.html