Czerwony, żółty, zielony i jego chrupiący przyjaciel

Aleksandra
Obiad
08.10.2015 15:40
Czerwony, żółty, zielony i jego chrupiący przyjaciel

Składniki

podwójna pierś z kurczaka

1 szklanka wody

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 papryka żółta

1 pomidor

4 ząbki czosnku

4 kawałki chleba żytniego

przyprawy: sól, papryka, czosnek granulowany, oregano

Przepis

Kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnie. Zalać go woda i dodać pokrojone 3 ząbki czosnku . Dodać łyżeczkę soli i drobno pokrojonego pomidora. Całość dobrze wymieszać i przykryć pokrywką. Gotować ok 5 min i dodać paprykę pokrojoną w paski o średniej grubości. Wsypać resztę przypraw i znowu przykryć pokrywką, aby papryka szybciej zmiękła a kurczak przeszedł jej aromatem. Gotować ok 10 min, mieszając od czasu do czasu. Chlebek żytni można zostawić w całości ale ja swój przekroiłam żeby wyszły fajne trójkąty. Później włożyłam je do piekarnika i podpiekłam ,aby był chrupki. Kiedy był już odpowiedni natarłam tosty przekrojonym na pół ząbkiem czosnku ,aby chleb był delikatnie czosnkowy. Podałam go na samej górze żeby nie stracił chrupkości.