suszonych glonów wakame, - 6 łyżek kremowego, koziego serka, - 1 ogórek szklarniowy, - 1 młoda kalarepa, - 1 łyżka nasion białego i/lub czarnego sezamu, - 3-4 łyżki dżemu z rabarbaru Łowicz, - 1 łyżka oleju sezamowego, - soku z cytryn, - pierz cayenne i sól morska do smaku, - zielenina do dekoracji (u mnie lekko pikantne kwiaty i zielone nasiona nasturcji). Sałatka z wodorostów i ogórka z rabarbarowym dresingiem w połączeniu z olejem sezamowym, dla mnie genialna kombinacja. Na szczególną uwagę zasługują glony WAKAME, które szybko miękną i w ekspresowym tempie możemy wyczarować z nich pyszne zupy i surówki, nawet wówczas, gdy w lodówce mamy tylko światło. Wakame znakomicie łączy się z ogórkiem i słodko-kwaśnymi dresingami, a zamiast budować smak sosu z cukrem można użyć dżemu Łowicz o smaku rabarbarowym. - Olej wymieszać z dżemem rabarbarowym i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zalać plastry kalarepy. Na przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania lub szybkiej przekąski potrzebujemy chwilę, wystarczy suche płatki namoczyć w zimnej wodzie na 5 minut.