Czosnkowe wianuszki - puszyste bułeczki z czosnkiem

Gosia
Przepisy
01.10.2015 13:00
Czosnkowe wianuszki - puszyste bułeczki z czosnkiem

W międzyczasie zaś wyciszamy się po nadmiarze wrażeń, Zuzia robiąc niesamowity bałagan w salonie, a ja w kuchni :P Wbrew pozorom kuchnia jest moim ulubionym miejscem w domu nie tylko ze względu na bezpośrednie towarzystwo lodówki oraz kilogramy czekolady upchnięte w szafce pod mikserem ;) To dla mnie serce domu. Składniki na 8 sporych bułek: 480g mąki pszennej chlebowej (robiłam też ze zwykłą i wyszły równie dobrze) plus trochę do podsypywania 1 łyżka drobnego cukru 2 łyżeczki drożdży instant 1 i 1/2 łyżeczki soli (oryginalnie 1 i 1/4, ale my wyraźniej słone bułki) 2 łyżki oliwy (używałam zwykłej, ale może być też extra virgine) 270ml ciepłej wody 60ml ciepłego mleka (2% lub 3,2%, nie low fat) Tak naprawdę nigdy jeszcze nie odczułam na sobie jej pobudzającego działania, ale wiecie jak to jest – sama myśl o niej jakoś trzyma człowieka przy życiu ;P W każdym bądź razie żyjemy i niecierpliwie wypatrujemy weekendu, który tym razem planujemy spędzić nieco spokojniej. Był długi weekend w rodzinnym gronie, z ciociami i wujkami, których zawsze tak miło jest gościć; były poranne łzy przed pójściem do przedszkola, bo Zuzia chyba uświadomiła sobie, że to już nie kilkudniowa atrakcja, a pełnometrażowa przygoda i nagle zatęskniła za dniami spędzanymi tylko ze mną; były nieprzespane noce i bardzo, baaardzo łzawe poranki. Oczywiście okazało się, że równie dobrze smakują, co tylko spotęgowało moje do nich zamiłowanie, a to z kolei sprawiło, że w ciągu ostatnich kilku dni pojawiały się na naszym stole kilkakrotnie. Nie żebym była w tej dziedzinie specjalistką, ale kilka prostych potraw przygotować umiem i nikogo dotąd nie otrułam (a przynajmniej nic mi na ten temat nie wiadomo ;P). Dziś na przykład na obiad był gulasz, który Zuzia bardzo lubi, a do tego mięciutkie drożdżowe bułeczki z dodatkiem czosnku, które tak cudownie smakują, maczane w gęstym, aromatycznym sosie. Każdy wałek ciasta zawiąż w luźny supełek, po czym zawiń jeden z końców pod spód, a drugi załóż do środka od góry, żeby powstało coś na wzór wianuszka. Odkąd pamiętam życie mojej rodziny toczyło się głownie w kuchni, co przy jej niewielkich rozmiarach i piątce dzieci nie było wcale takie proste :P Gdy podwoi objętość, wyłóż je na oprószony mąką blat lub stolnicę, wyrób krótko i podziel na 8 równych części. Przepis na te bułeczki-węzełki znalazłam u Petry z zoomyummy.com i oczywiście musiałam wypróbować, choćby dlatego, że tak ładnie wyglądały :) Gdyby nie kawa, a właściwie całe jej hektolitry, nie wiem, czy byłabym w stanie funkcjonować. Kilkanaście lat później wciąż uważam, że nie ma lepszego miejsca na wszelkie domowe narady, imprezy i rodzinne spotkania :) Ani razu nie przetrwały nawet do kolejnego dnia, więc nie mogę Wam powiedzieć dokładnie, jak dobrze się przechowują.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://brunetkawkuchni.com/2015/10/01/czosnkowe-wianuszki/