Dyniowe pączki pieczone

Małgorzata
Desery
01.10.2015 9:23
Dyniowe pączki pieczone

Składniki 500 g mąki 100 g roztopionego masła 5 żółtek 50 g drożdży 1 szkl ciepłego mleka 100 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki soku z dyni 2 łyżki startej dyni ok 2 tabliczki czekolady deserowej 1 mały słoik powideł śliwkowych cukrowa posypka 1. Do mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i tyle mąki aby uzyskać konsystencje śmietany. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. 2. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy żółtka, cukier, wanilię, sok i miąższ z dyni oraz zaczyn. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 4. Formujemy zgrabne pączki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej delikatnie mąką. Wałkujemy na grubość 1 cm i szklanką wycinamy kółka. 5. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/09/28/dyniowe-paczki-pieczone/

Małgorzata