TORT DLA WIELBICIELI KOKOSU,NAWET BISZKOPT JEST Z WIÓRKAMI PIERWSZY RAZ TAKI ROBIŁAM I WYSZEDŁ NAPRAWDĘ PYSZNY ,TORT JEST LECIUTKI JAK CHMURKA-A DZIĘKI CYTRYNOWEJ NUCIE NIE JEST MDŁY-PYCHOTKA SKŁADNIKI: Składniki na biszkopt 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g wiórek kokosowych 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę 750 ml śmietanki 30% 9-10 łyżek cukru pudru ( w zależności od upodobań) 3 ŚMIETAN FIXY 60 g wiórek kokosowych, uprażonych na suchej patelni Poncz sok z 1/4 cytryny 130 ml przegotowanej wody PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek. Lemon curd wymieszać z 2-3 łyżkami śmietanki w osobnej miseczce i dodać partiami do reszty śmietany ciągle mieszając (mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie- aby nie przebić śmietany) . Po upieczeniu, wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm (zapobiega to opadaniu biszkoptu). Do jajek dodawać stopniowo obydwie mąki i wiórki kokosowe i mieszać delikatnie łyżką, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza ( uważamy, żeby nie mieszać energicznie bo biszkopt opadnie). Do piany z białek dodać olej i masę żółtkową i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, ciągle miksując do powstania błyszczącej, sztywnej masy. Żółtka utrzeć na puszystą masę z proszkiem do pieczenia i octem.