Składniki 1 szkl ryżu 1/2 szkl orzechów laskowych 3 łyżki płatków migdałowych 4-5 soczystych gruszek 4-5 łyżek brzoskwiniowego dżemu 3 jajka 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki cukru kryształu masło do smarowania tortownicy 3-4 łyżki zmielonych biszkoptów sól 1. 3. Na dno wykładamy połowę ryżu, na nim układamy pokrojone gruszki. W chłodne jesienne dni wspaniale nadaję się na ciepły podwieczorek. 8. Jeżeli nie mamy dżemu brzoskwiniowego możemy użyć świeżych owoców lub z puszki. Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. 6. Wykładamy na wierzch i posypujemy cukrem kryształem. Apetyczna zapiekanka na słodko z gruszkami. Można ją serwować również na zimno. Orzechy i migdały siekamy nożem na mniejsze kawałki. Owoce miksujemy wtedy na mus. Smacznego!