Składniki: - kość od schabu - 2 puszki czerwonej fasoli - 2 młode marchewki - kilka małych młodych ziemniaczków - kawałek selera - korzeń i natka pietruszki - 1/2 cebuli - 2 kiełbaski - ziele angielskie, liść laurowy - łyżeczka majeranku - sól, pieprz - śmietanka 12% z kartonika (ilość według gustu) - łyżka oleju Dlatego jeśli mamy ochotę na fasolówkę robię ją z fasoli z puszki, bo jest szybciej a zupa jest lżejsza. Ja odlewam zalewę z fasoli ale do wywaru możecie dodać całą zawartość puszki, wtedy zupa będzie miała bardziej fioletowy kolor. W moim rodzinnym domu zupę fasolową zawsze robiło się z suchej fasoli, z dużą ilością boczku, kiełbasy i zasmażką. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, obrane ziemniaczki, marchew pokrojoną w plasterki, seler i korzeń pietruszki. Kość zalać wodą i gotować do momentu wrzenia a następnie odlać wodę i zalać świeżą zimną wodą.