Tort dyniowy z cukinią

Gosia
Ciasta
26.09.2015 11:24
Tort dyniowy z cukinią

Mi dotąd strzela w prawym łokciu po ostatniej takiej próbie powrotu do korzeni, więc pozostaję przy opcji z mikserem ;P Polecam :) *przepis na ciasto pochodzi z tej strony, krem dostosowałam do własnych potrzeb Składniki: 4 duże jajka 1 szklanka oleju (w oryginale canola, ja użyłam rzepakowego, ale może być również słonecznikowy, kokosowy, czy nawet zwykła oliwa) 3/4 drobnego cukru (w oryginale 1 szklanka) 3/4 szklanki jasnego cukru muscovado 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka puree z dyni 2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach tarki (u mnie ze skórką, ale może być też bez) 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżka przyprawy do dyni (lub 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu oraz 3/4 łyżeczki mielonych goździków) Masę rozdziel pomiędzy dwie okrągłe formy o średnicy 23cm lub cztery 20cm i piecz około 20 – 25 minut w 180℃, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku, a wbity w środek patyczek suchy po wyjęciu. Mam dla Was przepis na wspaniałe ciasto, które wymieszacie w kilka minut, a które z pewnością zachwyci Was i Waszych ewentualnych gości – ciasto dyniowe z cukinią. Ja upiekłam oddzielnie cztery mniejsze (20cm), ale nieco grubsze krążki ciasta i przełożyłam je podobnym kremem, ale z mocno zmniejszoną dawką cukru i gęstszym, tak by utrzymał dość ciężkie, wysokie ciasto. W oryginale pieczony w większych formach (23cm), więc nieco niższy i udekorowany dużo, duuużo słodszym kremem z serka kremowego. Na krem: 230g miękkiego niesolonego masła 200g cukru pudru 500g serka kremowego (np. philadelphia) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Jeżeli masz tylko jedną formę w danym rozmiarze, pozostała masa może spokojnie czekać w misce na swoją kolej. Pozostaw ciasto na chwilę w formie, po czym przełóż na kratkę do wystudzenia. Jeżeli postanowisz upiec dwa placki w szerszej formie, przekrój je wzdłuż tak, by w efekcie otrzymać cztery blaty. Jeżeli lubicie ciasta marchewkowe, jak np. to tutaj, lub mieliście już okazję spróbować tego ciasta z cukinią i przypadło Wam do gustu, ten tort również Wam posmakuje. Stopniowo, po trochu dodawaj serek kremowy i dokładnie ucieraj, w razie potrzeby zbierając masę z brzegów i dna misy szpatułką. Gdy ciasto będzie już zimne, a masa zgęstnieje, złóż je w całość.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://brunetkawkuchni.com/2015/09/26/tort-dyniowy-z-cukinia/