Składniki
24 podłużne biszkopty
330ml śmietanki 30 %
400ml jogurtu o smaku gruszki z kawałkami owoców
2 łyżki żelatyny
1/2 szkl mleka
1 limonka
2-3 miękkie gruszki
galaretka agrestowa
Przepis
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, do wody dodając sok z 1/2 limonki, ostudzić.
Żelatynę wymieszać z mlekiem, odstawić na 15 minut aby napęczniała. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do czasu aż się rozpuści- nie zagotować. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt i żelatynę, zmiksować. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.
Foremkę 20x20cm wyłożyć folią. Na dnie poukładać biszkopty i wylać połowę masy. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i wylać resztę masy. Wierzch wyrównać. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Plasterki gruszki skropić sokiem z pozostałej limonki, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Rady:
Śmietanka musi być mocno schłodzona.
Gdy jogurt jest zimny, wtedy masa szybko zacznie tężeć.
Najlepiej zacząć od przygotowania galaretki agrestowej. Gdy ta będzie zimna można zabrać się za przygotowanie masy jogurtowej.