Bakłażany umyć, wytrzeć, pokroić w kostkę (ok 1 cm), wymieszać z gorącym syropem, gotować do czasu aż zaczną robić się szkliste (ok. 20 minut). Porcje: 8 słoików 0,25 l Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 kg bakłażanów, 500 - 700 g cukru, 2 pomarańcze, 2 cytryny, 5 kawałków kory cynamonu po 5 cm, 1 łyżeczka kardamonu. Gorącą konfiturę przełożyć do wyprażonych słoików, szczelnie zamknąć, wystudzić do góry dnem lub pasteryzować 10 minut. armelizowane bakłażany to zdrowsza wersja tureckiej konfitury. Cukier, sok z cytrusów, cynamon i kardamonem doprowadzić do wrzenia mieszając, gotować 3 minuty. Serdecznie pozdrawiamy sąsiadów i dziękujemy za przywiezienie prototypu z tegorocznych wakacji w Turcji :)