Składniki: ok 1,5 kg malutkich ogóreczków 2 papryczki chilli trochę nasion gorczycy ( tak na oko o,5 łyżeczki na słoik) po 2 liście laurowe na słoik ok 3 ziaren ziela angielskiego na słoik 0,5 łyżeczki nasion kopru na słoik zalewa 4 szklanki wody 1 szklanki octu 10% 1 łyżka soli 1 łyżka czubata cukru 1 łyżeczka chilli Jeżeli ogórki zjedzie w najbliższych tygodniach nie musicie ich pasteryzować, jednak jeżeli chcecie przechować je w spiżarni zróbcie pasteryzację ok 10 minut w 90 C. Smacznego! Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoikach na przemian z pokrojoną marchewką i papryczką chilli ( papryczkę należny oczyścić z pestek). Uwielbiam tą atmosferę w domu, a w tym roku pierwszy raz szykujemy się do zimy z mężem.