cooked chickpeas (150 g) * - 1 C cooked millet (200-250 g) ** - 3 tbsp pumpkin seeds (25 g) - 1/2 tsp pink himalayan salt - 1 red onion - 4 tbsp chopped parsley - 1/4 tsp ground allspice - 1/4 tsp ground cardamom - 1/4 tsp ground ginger - 1 tsp ground coriander - 1/6 tsp ground cloves - 1/4 tsp ground cinnamon - 1/6 ground fenugreek seeds - 1/3 tsp ground chilli - 1/3 tsp ground black pepper ADDITIONS: - mix salad leaves - red onion - gherkins - tomatoes - gluten-free multigrain ciabatta buns - sauce/ketchup * Soak the chickpeas overnight, on the next day, drain, rinse, add fresh water, bring to a boil and cook for 1.5 hours. Instead of cooking smaller amount needed for this recipe, soak and cook the whole package, leave some for the recipe and divide the rest in to small portions and freeze them, thanks to that you will have cooked chickpeas for the nex time. Pieczecie ze mną te cuda? :) SKŁADNIKI: BURGERY (ok. 10 sztuk): - 1 mała dynia hokkaido (ważąca ok. 1 kg) - 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (150 g) * - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (200-250 g) ** - 1 płaska łyżka podlaskiej przyprawy staropolskiej - 3 łyżki pestek dyni (25 g) - 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej - 1 czerwona cebula - 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki DODATKI: - mix sałat - czerwona cebula - ogórki kiszone - pomidory - bezglutenowe ciabatty wieloziarniste - pasta słonecznikowa z chili * Po wyjęciu z pieca miały chrupką skórkę, ciepłe i puszyste wnętrze i gdyby mi ktoś taką wręczył, nie mówiąc jaki to rodzaj pieczywa to trudno byłoby mi uwierzyć, że to bezglutenowe pieczywo ;) Smak i konsystencja bułek jest dokładnie taka sama jak zwykłego pieczywa z glutenem. To co do tej pory wychodziło z piekarnika, nadawało się jedynie do wbijania gwoździ w ścianę ;) dlatego pozostaję na razie przy gotowcach. Free Delikatesy Ekologiczne mają specjalny dział z pieczywem bezglutenowym, w którym jest naprawdę szeroki wybór różnego rodzaju produktów. Jej aromat jest naprawdę niezwykły, trochę kojarzy mi się z przyprawą do piernika bo znajdziemy w niej korzenne nuty, ale jest o wiele bardziej pikantna i wytrawna, i do dyni pasuje wg mnie doskonale. Po wyjęciu z pieca miały chrupką skórkę, ciepłe i puszyste wnętrze i gdyby mi ktoś taką wręczył, nie mówiąc jaki to rodzaj pieczywa to trudno byłoby mi uwierzyć, że to bezglutenowe pieczywo ;) No, a na końcu trzeba było jeszcze dobrać sos. Pestki dyni (te z paczki, a nie z dyni ;)) podprażamy przez kilka minut na patelni, aż napęcznieją i nabiorą rumianego koloru. Zagości już na stałe w mojej kuchni i na pewno pojawi się w przepisach znowu. Wiem, że wiele z Was nie może jeść, albo unika glutenu w diecie, dlatego postawiłam na bezglutenowe pieczywo. Przy tej okazji, postanowiłam zatem wypróbować kilka nowych produktów ze sklepu, które dobrze mi się w głowie komponowały z tą wyjątkową odmianą dyni. Niektóre pieczywo jest do konsumpcji od razu, a niektóre do krótkiego zapiekania w piecu lub tosterze, dzięki czemu mamy ciepłe, chrupiące pieczywo jak prosto z piekarni. Co prawda nie są klasycznie burgerowe, czyli okrągłe, ale wystarczyło wykonać kilka burgerów w niecodziennym kształcie, żeby wszystko ładnie się prezentowało. W sklepie pojawiła się już dynia, a konkretnie odmiana hokkaido, którą można jeść ze skórką, tym bardziej jeśli jest to wersja bez chemii. I tak się złożyło, że większość przypraw, które miałam zamiar użyć, znalazłam w bardzo ciekawej mieszance, mojej ulubionej polskiej firmy Dary Natury. I tak się złożyło, że większość przypraw, które miałam zamiar użyć, znalazłam w bardzo ciekawej mieszance, mojej ulubionej polskiej firmy Dary Natury. Jeśli dynia jest mała, kroimy ją na ćwiartki, jeśli większa to na mniejsze kawałki. Smak i konsystencja bułek jest dokładnie taka sama jak zwykłego pieczywa z glutenem. Mieszanka jest pikantna i cieszę się, że ją odkryłam, smakuje mi bardzo i nadaje dużego kolorytu warzywnym daniom. Skleić warzywnego burgera nie jest trudno, sztuką jest go dobrze doprawić. Skleić warzywnego burgera nie jest trudno, sztuką jest go dobrze doprawić. Wydrążamy z pestek, układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy ok. 50 minut. Ciecierzycę moczę przez noc w wodzie, następnego dnia zmieniam wodę na świeżą, doprowadzam do wrzenia i gotuję 1,5 godziny. Masę można również przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do czasu pieczenia burgerów. Ponownie nagrzewamy piekarnik do 200° C, lepimy burgery, układamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy ok. 40 minut. Uwielbiam mieszanki przypraw i dużo z nich wykonuję sama, ale bardzo też lubię poznawać nowe kombinacje. Uwielbiam mieszanki przypraw i dużo z nich wykonuję sama, ale bardzo też lubię poznawać nowe kombinacje. W sklepie znalazłam ciekawą pastę słonecznikową, o fajnym, naturalnym składzie i przyprawach, które również mi dobrze pasowały do całości. In the meantime, prepare your additions: gherkins, tomatoes, onion and salad leaves. Preheat the oven to 200 ° C, shape the mix into burgers, arrange them on a baking tray lined with paper and bake for approx. Mi jak dotąd nie udało się jeszcze wykonać dobrych, bezglutenowych, puszystych bułek. W smaku mniej pikantna niż się spodziewałam, ale smaczna. To postawiłam na jakiś bardziej tłuściutki i neutralny w smaku dodatek. W składzie jest: ziele angielskie, kardamon, imbir, kolendra, goździki, kozieradka, cynamon, chilli, pieprz czarny. Toast the pumpkin seeds for a few minutes in a hot pan (the seeds from the package, not the seeds from the pumpkin), until they pop, and will become slightly brown. Ale nie jakichś tam zwykłych, nudnych placków, o nie. Ale nie jakichś tam zwykłych, nudnych placków, o nie. Nie wszystko jest wegańskie, ale duża część tak. Spodobały mi się od razu wieloziarniste ciabaty, bo lubię takie rustykalne pieczywo. W połowie pieczenia przewracając je na drugą stronę. Then add the cooked millet, chopped onion and parsley, spices and chopped pumpkin seeds. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę wraz z pietruszką, przyprawy i posiekane pestki dyni. Burgers are made with baked hokkaido pumpkin, cooked chickpeas and millet, accompanied by aromatic spices and colorful vegetables. Its best to prepare the millet a day before. PREPARATION: When the chickpeas and millet are cooked, we need to roast the pumpkin. 10 burgers): - 1 small hokkaido pumpkin (approx. Bardziej niż chili, jak nazwa wskazuje, wyczuwam w niej zioła, czuć wyraźnie rozmaryn i lubczyk. W międzyczasie przygotowujemy nasze dodatki do burgerów: cebulę, pomidory, ogórki kiszone itd. Od bułek powszednich, takich na co dzień, po inne, bardziej wymyślne, bagietki, chleby czy tosty. Gotowe pieczywo bezglutenowe nie ma najlepszej opinii, a tu taka niespodzianka.