Kluski śląskie

Małgorzata
Obiad
01.09.2015 11:04
Kluski śląskie

Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 żółtko sól pieprz 1. W wolne miejsce wsypujemy tyle mąki aby wypełniła lukę, dlatego jej ilość podałam w przybliżeniu. Kiedy będą wystarczająco miękkie odcedzamy i ponownie stawiamy na ogniu aby odparować nadmiar wody. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie około 3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Dzielimy na 4 części i odkładamy jedną na bok. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/08/29/kluski-slaskie/

Małgorzata