Tort Jej Wysokość Zosia

Małgorzata
Ciasta
01.09.2015 11:00
Tort Jej Wysokość Zosia

Składniki: Biszkopt okrągły ( 24 cm ) 6 jajek 1,5 szkl mąki 1 szkl cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Biszkopt w formie na babkę z kominkiem 2 sztuki 2 x 4 jajka 2 x 1 szkl mąki 2 x 3/4 szkl cukru 2 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 x 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Krem truskawkowy 1 opakowanie kremu truskawkowego 1 szkl mleka 3 łyżki miękkiego masła Krem śmietanowo- czekoladowy 250 ml śmietanki 30% 1,5 tabliczki białej czekolady Krem maślany 1 kostka masła 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny Poncz 3 szkl wody 2 duże cytryny 2 łyżki cukru 6. Duży okrągły biszkopt kroimy na dwie części a oba upieczone w formie na babkę na trzy blaty. 7. Z racji tego, że tort jest piętrowy pod część z lalką musimy przygotować podkład aby się nie zapadł. Z tektury wycinamy koło o średnicy największego blatu biszkoptu upieczonego w formie na babkę. Z fioletowej masy wycinamy kolejne elementy i nakładamy je na tort oraz lalkę. Dodatkowo dżem z czarnej porzeczki gotowa masa cukrowa ok 1 kg klej spożywczy barwniki spożywcze lalka 3 grube słomki tekturka folia spożywcza 1. 9. Biszkopty, które mają być sukienką dla naszej lalki układamy na wcześniej przygotowanym podkładzie z tektury. Foremką na babkę delikatnie zaznaczamy granicę, aby wsporniki znajdowały się pod tortem lalką i nie wystawały poza jego średnicę. 5. Miękkie masło ubijamy z pudrem i sokiem cytrynowym na puszystą masę. Zosia to jej ulubiona postać z bajki dlatego 6-ste urodziny postanowiła świętować razem z nią. Docinamy je na równo z wysokością tortu. Pomiędzy waniliowymi biszkoptami znalazł się truskawkowy krem oraz śmietanowy z białą czekoladą. Jeden blat nasączamy ponczem, smarujemy dżemem porzeczkowym i nakładamy cały krem z białą czekoladą. Kroimy je na plastry, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy. Studzimy a następnie wstawiamy do lodówki na noc. 10. Białą masę cukrową ( ok. 600 g ) wałkujemy na kształt koła. ( Zwierzątka są plastikowe, solenizantka bardzo chciał, żebym umieściła je na torcie.) Koronę zostawiamy do wyschnięcia, żeby sztywno trzymała się na głowie. Z fioletowej robimy pasek o grubości około 4 cm. Wstawiamy do lodówki na noc. Smacznego! Pozostały krem maślany wykładamy na brzegi i górę. Słomki wbijamy po środku i na brzegu zaznaczonej granicy. Zaczynamy od największego a kończymy na najmniejszym. Układamy na nim tort lalkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. 2. Cytryny obieramy dokładnie ze skórki ( białe części mogą nadać gorzki smak). Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Pod koniec stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/08/31/tort-jej-wysokosc-zosia/

Małgorzata